4 Mei Herdenking




“Tijdens de Nationale Herdenking herdenken wij allen – burgers en militairen – die in het Koninkrijk der Nederlanden of waar ook ter wereld zijn omgekomen of vermoord; zowel tijdens de Tweede Wereldoorlog en de koloniale oorlog in Indonesië, als in oorlogssituaties en bij vredesoperaties daarna.”

We herdenken met twee minuten stilte.

______________________________________________________________

DatumTijdLocatieActiviteit
25 april 202413.15 - 14.00 uurMonument voor de vrijheid *Herdenking
4 mei 202419.00 - 19.45 uurKerkcentrum De Hoeksteen **Voorstelling
4 mei 202419.55 - 20.30 uurMonument voor de vrijheidHerdenking

*Monument voor de vrijheid, De Greente, Swifterbant
**Kerkcentrum De Hoeksteen, De Poort 17-19, Swifterbant

De herdenking op 4 mei is live te volgen op de facebookpagina “4 mei Swifterbant” of via de onderstaande link
https://youtube.com/@klokbekerswifterbant5108?si=IswrbKk9j0oX1pRU
Er zullen 2 uitzendingen zijn, 1 vanaf 19:00 uur en 1 vanaf ca 19:50 uur

25 april 2024
Op 25 april 2024 wordt een herdenking gehouden door de leerlingen van groep 7 van de Swifterbantse basisscholen en het jeugdorkest van muziekvereniging Amor Musae.
Deze herdenking vindt plaats van 13.15 tot 14.00 uur bij het Monument voor de vrijheid op De Greente.

4 mei 2024
Vrijheid vertelt van voortdurende strijd is de titel van de voorstelling waarmee de herdenking op 4 mei start.
David van der Schans en Anna Zwijnenburg, beiden inwoners van Swifterbant, hebben deze voorstelling speciaal voor deze gelegenheid samengesteld. Met deze voorstelling geven David en Anna invulling aan het nationale thema voor de herdenking “Vrijheid vertelt: opmaat naar 80 jaar vrijheid”.
“Vrijheid vertelt van de voortdurende strijd” is een afwisselende voorstelling waarin onder meer beeld, geluid, dans, gedichten en verhalen te horen en te zien zijn. De dans wordt vertolkt door dansers van Divine Dance Centre uit Dronten.

De voorstelling begint om 19.00 uur in kerkcentrum De Hoeksteen, De Poort 17-19 in Swifterbant.
Na afloop van de voorstelling – 19.45 uur – lopen de aanwezigen onder begeleiding van trommelaars naar het Monument van de Vrijheid op De Greente, waar de herdenking wordt voortgezet. Na het blazen van de Taptoe zijn we om 20.00 uur 2 minuten stil, daarna wordt het Wilhelmus gezongen. Met sprekers, muziek en het leggen van bloemen geven we verder invulling aan de herdenking.
Op De Greente zullen stoelen aanwezig zijn voor mensen die moeilijk kunnen staan.

______________________________________________________________

Op de Greente wordt er bij bijzondere gelegenheden gevlagd. Zie de onderstaande lijst voor meer informatie.

Wanneer?Wat?Waarom?
Laatste donderdag voor mei vakantieHerdenking door de leerlingen van groep 7 van de 3 Swifterbantse basisscholenOm te leren hoe waardevol het is om te blijven herdenken.
27 april
(Indien een zondag dan de vrijdag ervoor bij de koningsspelen)
KoningsdagVerjaardag van de koning.
4 meiNationale Doden HerdenkingTijdens de Nationale Herdenking herdenkt Nederland allen – burgers en militairen – die in het Koninkrijk der Nederlanden of waar ook ter wereld zijn omgekomen of vermoord: zowel tijdens de Tweede Wereldoorlog en de koloniale oorlog in Indonesië, als in oorlogssituaties en bij vredesoperaties daarna.
5 meiBevrijdingsdagOp 5 mei vieren we de bevrijding van Nederland in 1945 en dat we sindsdien in vrijheid leven. Ook staan we die dag stil bij de waarde van vrijheid, democratie en mensenrechten.
Laatste zaterdag juniVeteranendagDe Nederlandse Veteranendag is een eerbetoon aan Nederlandse veteranen. Op deze dag staat Nederland stil bij de inzet van de Nederlandse militairen in het verleden. Maar ook bij vredesoperaties die nu in verschillende delen van de wereld plaatsvinden.
1 juliKeti KotiOp 1 juli wordt tijdens Keti Koti de afschaffing van de slavernij gevierd en herdacht.
15 augustusNationale herdenkingOp 15 augustus herdenkt Nederland de slachtoffers van de Japanse bezetting van het voormalig Nederlands-Indië en het einde van de Tweede Wereldoorlog in dat gebied. Op deze dag in 1945 kwam met de Japanse overgave (capitulatie) definitief een einde aan de Tweede Wereldoorlog voor Nederland.
15 decemberKoninkrijksdagOp deze dag verkrijgen nieuwe Nederlanders hun staatsburgerschap tijdens de naturalisatieceremonie.