Nieuws

Pimpen Chillpoint in Swifterbant – Doe mee!

Ben jij tussen de 10 en 23 jaar oud? Ben je creatief? Heb je een mening over vrijheid?
Geef je op om op 22, 23, 29 en 30 april 2021 in Chillpoint in de Steiger in Swifterbant te werken aan een kunstwerk in het thema “Wat betekent vrijheid voor jou?

Jan van Weerden en jeugd en jongerenwerker Rasul Beikzadeh begeleiden de workshops. Bouwslim sponsorde de platen en het 4 mei Comité Swifterbant de verf.
De kunstwerken worden van 3 tot 7 mei tentoongesteld, daarna sieren ze de muren in Chillpoint. Van deze activiteit wordt er door de pers verslag gedaan in beeld en schrift. Het is belangrijk dat ouders daar rekening mee houden en hier toestemming voor verlenen bij de opgave. Heb je vragen of wil je je opgeven neem dan contact op met [email protected]

Dorpsbelangen Swifterbant neemt niemand iets kwalijk: „Het had beter gekund…”

Sandra Nobel van Dorpsbelangen Swifterbant wil geen schuldige aanwijzen voor het debacle rond het bestemmingsplan voor Swifterbant-zuid. Ze beseft dat het intrekken van het plan ernstige gevolgen kan hebben voor de al dan niet doorgaan van de nieuwbouwwijk. Maar ze vindt het ook belangrijk dat er wordt gekeken naar de mogelijke overlast.

Die overlast van nabijgelegen ondernemingen had de gemeente onvoldoende meegenomen in de plannen. Wethouder Roelof Siepel stelde daarom gisteravond aan de gemeenteraad voor het bestemmingsplan niet te behandelen. De raad ging akkoord. Daarmee besloot de gemeenteraad de optie op de grond te laten verlopen.

Om het gehele artikel in De Drontenaar te lezen klikt u hier

Persbericht 4 mei comité Swifterbant

Leg een bloem

Op 4 mei 2021 kunnen we in Swifterbant niet samen komen voor de herdenking op De Greente.

We kunnen al wel eerder een bloem bij het monument leggen.
Door dit moment met elkaar te delen wordt het iets dat we samen doen. Deel je moment met ons.

Je kunt in de dagen vóór 4 mei, misschien tijdens de dagelijkse wandeling, een bosje bloemen bij het monument op De Greente brengen. Dat mag ook een bloem of bosje uit eigen tuin zijn.
Vergeet hierbij de coronaregels niet.

Maak een foto en post deze op sociale media #legeenbloem#herdenken#swifterbant.
Of stuur de foto naar [email protected]. Dan plaatsen wij deze foto op de site/facebook pagina van Dorpsbelangen.

De herdenking op 4 mei op de Greente wordt zonder publiek gehouden en gedeeld via een livestream verbinding.
Het verdere programma zal in de komende weken bekend worden en te vinden zijn op www.dorpsbelangenswifterbant.nl.

Persbericht samenwerkende universiteiten

Energie uit hondenpoep

Het is niet nieuw, want het is al langer bekend dat uit hondenpoep energie opgewekt kan worden. Al in 2012 zijn hier eerder proeven mee gestart. Samenwerkende universiteiten willen dit onderzoek uitbreiden en hebben hoge verwachtingen van de mogelijkheden, door nieuwe technieken.

Om deze onderzoeken te kunnen doen, zijn dit keer grotere hoeveelheden hondenpoep nodig. Hiervoor is de samenwerking aangegaan met een aantal dierenasiels, maar omdat de voeding van de dieren in asiel te veel overeen komt en daarmee het resultaat beïnvloed wordt, willen de universiteiten de uitwerpselen van in huishoudens wonende honden onderzoeken.

Swifterbant

Om dit project goed op te kunnen zetten, is er voor gekozen om inwoners in een aantal kleine kernen te vragen om de hulp. Swifterbant is een van deze kleine kernen. Met 6300 inwoners, relatief veel honden en de mogelijkheid om op een centraal punt een inzamelbak te plaatsen, hopen de onderzoekers dat een beperkte groep hondeneigenaren samen tot een hoge opbrengst komen.

Vergoeding

Om in korte tijd grote hoeveelheden uitwerpselen te kunnen verzamelen voor het onderzoek, is besloten om hondeneigenaren op te roepen om te helpen. Een minder fris klusje, ook al mag de hondenpoep gewoon in een plastic zakje ingeleverd worden. Daarom zijn de universiteiten bereid om een vergoeding te betalen voor de hulp. Voor iedere 250 gram gedoneerde hondenpoep ontvangen inwoners 50 cent.

Hoe werkt het

Vanaf deze week zal er een rolcontainer geplaatst worden naast de bibliotheek van Swifterbant. Hondeneigenaren kunnen hierin zakjes met  hondenpoep doneren. Als inwoners in aanmerking willen komen voor de vergoeding, dan moet er een tweede zakje, om het eerste zakje gedaan worden. In dit tweede zakje doet u een briefje met uw naam en email adres. Na het legen van de bak, nemen de onderzoekers contact met u op over de wijze waarop het geld overgemaakt kan worden. Bij inleveren van meerdere zakjes, wordt het gewicht bij elkaar opgeteld en het bedrag in een keer overgemaakt. Er is geen limiet gesteld aan het doneren van het aantal zakjes. Het ras van de hond is ook niet belangrijk. Uitwerpselen van andere diersoorten zijn niet bruikbaar in dit onderzoek.  

Organisaties vinden elkaar tijdens dag van duurzaamheid in Swifterbant

In De Hoeksteen en de bibliotheek werd zaterdag 10 oktober 2020 een ‘dag van de duurzaamheid’ gehouden. De belangstelling was niet heel groot, maar de bezoekers toonden zich wel bijzonder geïnteresseerd. De standhouders legden ook onderlinge contacten. „En dat gaat leiden tot een commissie duurzaamheid”, aldus Sandra Nobel van de vereniging Dorpsbelangen.

Klik hier om het gehele artikel in De Drontenaar te lezen

Omwonenden en regionale bedrijven krijgen de kans te investeren in windpark Windplanblauw

Inwoners en bedrijven uit de omgeving van Windplanblauw kunnen vanaf maandag 28 september tot en met zondag 18 oktober inschrijven om te investeren in het windpark. Het doel is om in totaal voor maximaal 10 miljoen euro aan obligaties op te halen voor de bouw van 37 nieuwe windturbines op land.

Voorrang voor inwoners en bedrijven uit de regio
Windplanblauw vindt het belangrijk dat alle inwoners en bedrijven uit Swifterbant en omliggende plaatsen kunnen meedoen. Voor het toekennen van de obligaties werken zij daarom met schillen. Inschrijvers uit Swifterbant, Lelystad, Dronten, Ketelhaven, Urk en Nagele krijgen in deze volgorde als eerste obligaties toegekend. Als na de eerste toekenningsronden obligaties overblijven, worden deze verdeeld onder de rest van Flevoland en Nederland. De inschrijving voor obligaties gaat online via DuurzaamInvesteren.nl.

Informatiebijeenkomst dinsdagavond 13 oktober
Op de website www.windplanblauw.nl/obligaties staat alle informatie en tevens het prospectus met de potentiële risico’s en voorwaarden van de obligaties. Op dinsdagavond 13 oktober is een online informatiebijeenkomst.
Aanmelden hiervoor kan via de website.

Windplanblauw geeft obligaties uit voor bouwen windpark

Swifterbant – In de noordwesthoek van Flevoland, in de gemeenten Dronten en Lelystad, wordt het windpark Windplanblauw ontwikkeld. Initiatiefnemer SwifterwinT geeft bewoners en bedrijven uit de omgeving de kans om te investeren in dit windpark.

Het doel is om in totaal voor maximaal 10 miljoen euro aan obligaties op te halen voor de bouw van 37 nieuwe windturbines op land. 

Financiering bouw windmolens

De ruim 150 ondernemers, bewoners en turbine-eigenaren die samen SwifterwinT vormen, hebben tot nog toe de ontwikkelkosten van de windturbines samen gefinancierd. Voor de financiering van de bouw is veel geld nodig, dat geleend wordt bij projectfinanciers.

Wie kan meedoen?

Bewoners en bedrijven uit heel Nederland kunnen inschrijven voor obligaties. Windplanblauw vindt het echter belangrijk dat alle bewoners en bedrijven uit Swifterbant en omliggende plaatsen kunnen meedoen. Voor het toekennen van de obligaties werken zij daarom met schillen. Inschrijvers uit Swifterbant, Lelystad, Dronten, Ketelhaven, Urk en Nagele krijgen in deze volgorde als eerste obligaties toegekend. Als na de eerste toekenningsronden obligaties overblijven, worden deze verdeeld onder de rest van Flevoland en Nederland.

Om het gehele artikel in de Flevopost te lezen klikt u hier.

Dorpsbelangen Swifterbant en politiek schuwen geen onderwerp bij dorpswandeling

Bestuursleden van Dorpsbelangen Swifterbant hebben de afgelopen periode met vertegenwoordigers van alle politieke partijen gewandeld door het dorp. ,,Geen onderwerp werd geschuwd”, meldt Dorpsbelangen in een verslag van de wandelingen.

Verslag bestuur Dorpsbelangen Swifterbant:

Afgelopen winter maakte een deel van het bestuur van Dorpsbelangen Swifterbant een fietstocht met de burgemeester door het dorp. Deze zomer was het de beurt aan de politiek om op pad te gaan door Swifterbant. Wandelend dwars door en rond het dorp dit keer, want dat geeft meer de gelegenheid tot een goed gesprek.

Het is een goed gebruik dat Dorpsbelangen Swifterbant overlegt met de politieke partijen van de gemeenteraad van Dronten over allerlei zaken die spelen in ons mooie dorp. De coronacrisis heeft dit de laatste maanden erg lastig gemaakt, want vergaderen in een zaaltje was er natuurlijk maandenlang niet bij. Daarom besloot Dorpsbelangen aan de wandel te gaan om zo op een lichtvoetige manier heel veel onderwerpen de revue te passeren die belangrijk zijn voor ons dorp. Alle politieke partijen die de uitnodiging van Dorpsbelangen ontvingen om te gaan wandelen, reageerden direct enthousiast en de planning was dan ook snel gemaakt.

Tijdens wandelingen van steeds twee uur per keer, werd stil gestaan bij alle actuele, mooie, leuke, soms ingewikkelde en soms ook gevoelige onderwerpen die spelen in en om Swifterbant. Geen onderwerp werd geschuwd. Wonen, werken, winkels, sporten, bouwen, jongeren, ouderen, natuur, Swifterbantcultuur, de toekomst, belangen, burgerparticipatie, sterke punten en verbeterpunten.

Het ene raadslid kent ons dorp beter dan het andere, maar allemaal gaven zij aan bijzonder blij te zijn om op deze manier rond te kunnen kijken in het dorp. Swifterbant is niet alleen een mooi en gezellig dorp, duidelijk werd ook wel dat er ongelofelijk veel gebeurt in ons dorp. Er wordt veel georganiseerd, gedaan en geregeld door onder andere vrijwilligers en dat werd goed zichtbaar tijdens de wandeltochten.

Het was interessant om te zien hoe ieder raadslid wat mee liep met eigen interesses, kennis en kunde naar ons dorp kijkt. Het bestuur van Dorpsbelangen Swifterbant hoopt natuurlijk net als iedereen dat corona snel verdwijnt, maar deze manier van het voeren van gesprekken mogen wat ons betreft zeker blijven en in ieder geval jaarlijks terug keren.

Het volledige artikel in De Drontenaar kunt u hier lezen.