Nieuws

Dorpsbelangen Swifterbant en politiek schuwen geen onderwerp bij dorpswandeling

Bestuursleden van Dorpsbelangen Swifterbant hebben de afgelopen periode met vertegenwoordigers van alle politieke partijen gewandeld door het dorp. ,,Geen onderwerp werd geschuwd”, meldt Dorpsbelangen in een verslag van de wandelingen.

Verslag bestuur Dorpsbelangen Swifterbant:

Afgelopen winter maakte een deel van het bestuur van Dorpsbelangen Swifterbant een fietstocht met de burgemeester door het dorp. Deze zomer was het de beurt aan de politiek om op pad te gaan door Swifterbant. Wandelend dwars door en rond het dorp dit keer, want dat geeft meer de gelegenheid tot een goed gesprek.

Het is een goed gebruik dat Dorpsbelangen Swifterbant overlegt met de politieke partijen van de gemeenteraad van Dronten over allerlei zaken die spelen in ons mooie dorp. De coronacrisis heeft dit de laatste maanden erg lastig gemaakt, want vergaderen in een zaaltje was er natuurlijk maandenlang niet bij. Daarom besloot Dorpsbelangen aan de wandel te gaan om zo op een lichtvoetige manier heel veel onderwerpen de revue te passeren die belangrijk zijn voor ons dorp. Alle politieke partijen die de uitnodiging van Dorpsbelangen ontvingen om te gaan wandelen, reageerden direct enthousiast en de planning was dan ook snel gemaakt.

Tijdens wandelingen van steeds twee uur per keer, werd stil gestaan bij alle actuele, mooie, leuke, soms ingewikkelde en soms ook gevoelige onderwerpen die spelen in en om Swifterbant. Geen onderwerp werd geschuwd. Wonen, werken, winkels, sporten, bouwen, jongeren, ouderen, natuur, Swifterbantcultuur, de toekomst, belangen, burgerparticipatie, sterke punten en verbeterpunten.

Het ene raadslid kent ons dorp beter dan het andere, maar allemaal gaven zij aan bijzonder blij te zijn om op deze manier rond te kunnen kijken in het dorp. Swifterbant is niet alleen een mooi en gezellig dorp, duidelijk werd ook wel dat er ongelofelijk veel gebeurt in ons dorp. Er wordt veel georganiseerd, gedaan en geregeld door onder andere vrijwilligers en dat werd goed zichtbaar tijdens de wandeltochten.

Het was interessant om te zien hoe ieder raadslid wat mee liep met eigen interesses, kennis en kunde naar ons dorp kijkt. Het bestuur van Dorpsbelangen Swifterbant hoopt natuurlijk net als iedereen dat corona snel verdwijnt, maar deze manier van het voeren van gesprekken mogen wat ons betreft zeker blijven en in ieder geval jaarlijks terug keren.

Het volledige artikel in De Drontenaar kunt u hier lezen.

Dorpsbelangen en vrijwilligers geven zwembad De Abelen weer gezelliger uitstraling

Door een grote groep vrijwilligers zijn gisteren werkzaamheden verricht in openluchtzwembad Swifterbant. Het was een samenwerking tussen Dorpsbelangen Swifterbant, de gemeente Dronten, vrijwilligers, de beheerders van camping De Abelen en medewerkers van zwembadexploitant Optisport.

„Namens Dorpsbelangen Swifterbant is een werkgroep met vrijwilligers enthousiast bezig om een aantal scenario’s uit te werken voor de toekomst van buitenzwembad De Abelen”, aldus de vereniging.

De verwachting is echter dat het nog wel even duurt voordat deze scenario’s aan de gemeenteraad kunnen worden aangeboden. Ook de daadwerkelijke realisatie laat daardoor op zich wachten. Daarom is besloten om samen met Optisport te kijken wat er op korte termijn verbeterd kan worden en waar Dorpsbelangen kan helpen.

‘Prikkelbosjes’

In de zonneligweide stond een aantal verwilderde ‘prikkelbosjes’, die het zwembad graag kwijt wilde. Dorpsbelangen Swifterbant vond een aantal agrariërs bereid om deze bosjes te verwijderen, de grond te egaliseren en nieuw gras in te zaaien.

Tijdens al deze bedrijvigheid is door andere vrijwilligers een spandoek opgehangen: „Daarmee krijgt het zwembad weer een wat gezelliger uitstraling.”

Het volledige artikel in De Drontenaar kunt u hier lezen.

Aan de wandel in het dorp

Corona heeft veel nare dingen meegebracht. Maar heeft er ook voor gezorgd dat organisaties andere manieren zijn gaan bedenken om met elkaar in overleg te kunnen gaan.

Het bestuur van Dorpsbelangen Swifterbant heeft de goede gewoonte om in gesprek te gaan met leden van de gemeenteraad maar door drukte en corona is dit er de laatste tijd bijna niet van gekomen.

Na de uitnodiging van een van de politieke partijen uit de gemeenteraad voor een hernieuwde kennismaking, is dan ook het idee ontstaan om ook weer met alle andere partijen een gesprek aan te gaan.

Niet binnen, in een vergaderzaaltje, zoals voorheen gebruikelijk was. En niet tijdens de normale werkweken. Maar buiten, in het dorp, tijdens de komende zomervakantieweken.

Tijdens een wandeltocht langs onderwerpen die spelen in het dorp, om zo op een “lichtvoetige” manier weer van gedachten te wisselen over al deze onderwerpen. Wat speelt er, wat heeft Swifterbant nodig, waar kunnen we elkaar vinden en versterken.

De eerste afspraken zijn al gepland. Wij verwachten dan ook boeiende gesprekken.

Vrijwilligerswerk

Beste inwoner van Swifterbant

Zoals u ongetwijfeld weet maken heel veel organisaties, verenigingen en stichtingen gebruik van vrijwilligers. Sterker nog, veel van deze organisaties zouden niet kunnen bestaan zonder deze vrijwilligers.

Met deze enquête willen wij meten hoeveel u weet over vrijwilligerswerk, over de organisaties die afhankelijk zijn van vrijwilligerswerk en over de mensen die zich inzetten als vrijwilliger in Swifterbant.  Het zijn slechts 10 vragen en wij zouden het enorm waarderen wanneer u dit voor ons in zou willen vullen.

Dank u wel voor uw hulp!

Klik hier om de enquête in te vullen.

Wethouder Ton van Amerongen legt krans bij monument in Swifterbant

Achthonderd mensen volgden via live-stream de 4 mei herdenking in Swifterbant. De Nederlandse driekleur in tulpen was een bijzonder decor voor het blazen van de Taptoe door Wolter Prinsen. Voor het Wilhelmus was er verbinding met de herdenking op De Dam.

Ton en Marga van Amerongen legden een krans namens de inwoners en bestuurders van de Gemeente Dronten. In zijn toespraak verbond wethouder van Amerongen de woorden op ons monument, met onze geschiedenis en de gevolgen van de vrijheidsbeperkingen zoals we die nu ervaren door de Coronacrisis. Klik hier voor de tekst van de toespraak.

Theo den Hartog legde een bloemstuk namens Dorpsbelangen.

4 mei herdenking Swifterbant live te volgen via Facebook

Adrie en Alice Winters maken het mogelijk dat op 4 mei de herdenking op De Greente in Swifterbant live te volgen is via Facebook.
https://www.facebook.com/dorpsbelangenswifterbant

Op 4 mei zal iets voor acht op meerdere plaatsen in Swifterbant door leden van Amor Musae de taptoe worden geblazen; Wolter Prinsen blaast de taptoe op De Greente.
Om 20.00 uur herdenken we met 2 minuten stilte.
Na het zingen van het Wilhelmus zal wethouder Ton van Amerongen samen met zijn vrouw een krans leggen bij het monument op De Greente en een korte toespraak houden.
Aansluitend zal een bloemstuk worden gelegd namens Dorpsbelangen Swifterbant.

De herdenking op De Greente wordt zonder publiek gehouden.

Om toch samen te herdenken roepen wij u op om 20.00 uur 2 minuten stilte te houden in de deuropening van uw huis, in uw voortuin of op uw balkon. En aansluitend het Wilhelmus te zingen dat tegelijkertijd via Facebook en op radio en t.v. wordt uitgezonden.
Dit jaar mag de vlag de hele dag halfstok hangen.

Leg op 4 mei een bloem bij het monument op De Greente

Leg op 4 mei een bloem bij het monument op De Greente

Thuis blijven en toch een bloem leggen op De Greente in Swifterbant kan op 4 mei. Het Nationaal Comité 4 en 5 mei heeft het mogelijk gemaakt dat iedereen een virtuele bloem bij het monument kan leggen of echte bloemen kan doneren die een kweker uit de streek op 4 mei namens u bij het monument legt.

Kijk op de website van het Nationaal Comité 4 en 5 mei op de pagina van het monument in Swifterbant.

Lintjesregen

Dorpsbelangen Swifterbant feliciteert Aafke Harlaar, Marianne Greijdanus, Derk Buiter en Jos van Haperen.

In Coronatijd is  het  uitreiken van een Koninklijke onderscheiding natuurlijk niet zo makkelijk. Toch worden ook dit jaar de lintjes ‘uitgereikt’. 

Vandaag hebben vier inwoners van Swifterbant van burgemeester Gebben de aanzegging gekregen dat zij op een later tijdstip in het jaar een lintje zullen ontvangen.

Andere jaren zette Dorpsbelangen Swifterbant de inwoners die een lintje ontvingen tijdens Koningsdag nog een keer extra in het zonnetje.

Ook dat kan dit jaar niet. Daarom ontvangen deze vier mensen vandaag een bosje bloemen aan de deur.

Klik voor meer informatie op  een van de volgende artikelen in De Drontenaar.

Burgemeester reikt vier lintjes uit in Swifterbant, één in Dronten en Biddinghuizen

Aafke Harlaar: „Als de burgemeester halverwege je paadje staat dan is er ècht wat aan de hand”

Marianne Greijdanus: „De burgemeester stond bij de buurman voor de deur”

Derk Buiter: „Heb het echt niet gedaan om zo’n onderscheiding te krijgen”

Jos van Haperen: „Als de burgmeester komt, doe je de klompen uit…”

Inwoners Swifterbant mogen nu via enquête hun voorkeur voor Swifterbant-zuid aangeven

Een inloopavond over de plannen voor Swifterbant-zuid kon eerder deze maand niet doorgaan vanwege het coronavirus. In plaats daarvan komt er nu een enquête. „We kiezen ervoor om u online de mogelijkheid te geven uw voorkeur kenbaar te maken”, schrijft de gemeente Dronten.

Om het volledige artikel in De Drontenaar te lezen klik hier.