4 Mei Herdenking


Op 4 mei, tijdens de Nationale Herdenking, herdenken wij allen – burgers en militairen – die in het Koninkrijk der Nederlanden of waar ook ter wereld zijn omgekomen of vermoord sinds het uitbreken  van de Tweede Wereldoorlog, in oorlogssituaties en bij vredesoperaties.

We herdenken om 20.00 uur met 2 minuten stilte.

Het programma van de herdenking op 4 mei 2021 in Swifterbant wordt later hier bekend gemaakt.

In 2021 is het thema van de herdenking ‘Na 75 jaar vrijheid’

“Gingen jullie tijdens de oorlog eigenlijk gewoon naar school?”, vroeg ik onlangs aan mijn vader. Tot mijn eigen verbazing wist ik dat niet precies. Natuurlijk had ik met mijn vader, die tijdens de bezetting pal naast een militair vliegveld in het zuiden van het land woonde, regelmatig over de oorlog gesproken, maar meestal vertelde hij dan over bombardementen, over piloten en over de bevrijding. Van het dagelijks leven, de school en de mensen uit de straat wist ik niet veel. De aanleiding voor deze vraag was een nogal praktische. Door de aangescherpte coronamaatregelen en de sluiting van de scholen vroeg ik me af of deze situatie zich eerder had voorgedaan in Nederland en hoe lang dit toen duurde.

Dit is de eerste alinea uit de tekst “Het fundament van vrijheid      “ van Daan Roovers die de jaarthema tekst voor het Nationaal Comité 4 en 5 mei heeft geschreven.

4 mei Comité Swifterbant
[email protected]

Het 4 mei Comité Swifterbant is een commissie van de Algemene Vereniging voor Dorpsbelangen Swifterbant. Deze commissie organiseert jaarlijks de 4 mei herdenking in Swifterbant in samenspraak met de Gemeente/B&W van Dronten volgens de richtlijnen van het Nationaal Comité 4 en 5 mei. De leden van de commissie zijn Karin Hofstede en Marcia Stienezen. Indien u vragen heeft kunt u contact opnemen via email: [email protected]

Het Monument van de Vrede op De Greente

Het Taptoe-signaal is de muziek, gespeeld door trompet of hoorn, die de twee minuten stilte inluidt bij de dodenherdenking. Klik hier voor meer informatie.
Sinds 1932 is het “Wilhelmus” het volkslied van Nederland. Het lied bestaat uit vijftien coupletten. Bij nationale en inter-nationale gebeurtenissen worden het eerste en zesde couplet gezongen. Klik hier voor meer informatie over het Wilhelmus. Klik hier voor de tekst van het eerste en zesde couplet.
Op de avond van 4 mei hangen in Nederland de vlaggen halfstok als blijk van eerbied en respect voor de doden. De periode waarin de vlag halfstok hangt duurt van 18.00 uur tot zonsondergang (± 21.00 uur). De vlag die gebruikt wordt is de Nederlandse driekleur zonder wimpel. Op 4 mei blijft de vlag halfstok hangen na de twee minuten stilte en wordt niet in top gehesen. Klik hier voor meer informatie.
Het Monument van de Vrede op De Greente verbeeld het gevoel om vrij te zijn dat voor een ieder van essentieel belang is; vrijheid maak je met elkaar. De druppel staat voor het water dat land werd, de polder waar we wonen. De vogels met hun kop omhoog, vliegen de vrijheid in. Klik hier voor meer informatie over het monument.