4 Mei Herdenking


Op 4 mei, tijdens de Nationale Herdenking, herdenken wij allen – burgers en militairen – die in het Koninkrijk der Nederlanden of waar ook ter wereld zijn omgekomen of vermoord sinds het uitbreken  van de Tweede Wereldoorlog, in oorlogssituaties en bij vredesoperaties.

We herdenken om 20.00 uur met 2 minuten stilte.

Vanwege alle maatregelen rond Corona is de 4 mei herdenking op De Greente dit jaar in een sobere vorm zonder publiek.

Om toch samen te herdenken roepen wij u op om 20.00 uur 2 minuten stilte te houden in de deuropening van uw huis, in uw voortuin of op uw balkon. En aansluitend het Wilhelmus te zingen dat tegelijkertijd op radio en t.v. wordt uitgezonden.
Dit jaar mag de vlag de hele dag halfstok hangen.

Wolter Prinsen speelt om twee minuten voor acht de Taptoe bij het Vrijheidsmonument op De Greente.
Op hetzelfde moment spelen afzonderlijke leden van Amor Musae verspreid door Swifterbant de Taptoe.
Aansluitend is er om 20.00 uur twee minuten stilte.
Na het zingen van het Wilhelmus leggen wethouder Ton van Amerongen en zijn echtgenote Marga namens de inwoners en bestuur van de Gemeente Dronten een krans bij het monument.
De kranslegging op De Greente wordt gehouden zonder publiek.

Dorpsbelangen Swifterbant zal op een gepast moment bloemen leggen bij het monument.
U bent vrij om op 5 mei persoonlijk bloemen te leggen bij het monument op De Greente, maar graag niet meer dan 2 gezinsleden samen bij t monument en houdt u aan de corona maatregelen!
Via de website Leg een bloem kunt u een echte of een virtuele bloem laten leggen bij het monument op de Greente.

Burgemeester Gebben en zijn vrouw leggen namens de inwoners en bestuur van de Gemeente Dronten op 4 mei een krans bij het monument in Dronten. Omroep Flevoland zendt de kranslegging op het Meerpaalplein live uit.

4 mei Comité Swifterbant
Francisca Wubben, Karin Hofstede en Marcia Stienezen
[email protected]

 

Het Monument van de Vrede op De Greente

De 4 mei herdenking wordt georganiseerd door het 4 mei Comité Swifterbant en speciaal in dit jaar in samenspraak met de Gemeente/B&W van Dronten, volgens de richtlijnen van het Nationaal Comité 4 en 5 mei.

Het Taptoe-signaal is de muziek, gespeeld door trompet of hoorn, die de twee minuten stilte inluidt bij de dodenherdenking. Klik hier voor meer informatie.
Sinds 1932 is het “Wilhelmus” het volkslied van Nederland. Het lied bestaat uit vijftien coupletten. Bij nationale en inter-nationale gebeurtenissen worden het eerste en zesde couplet gezongen. Klik hier voor meer informatie over het Wilhelmus. Klik hier voor de tekst van het eerste en zesde couplet.
Op de avond van 4 mei hangen in Nederland de vlaggen halfstok als blijk van eerbied en respect voor de doden. De periode waarin de vlag halfstok hangt duurt van 18.00 uur tot zonsondergang (± 21.00 uur). De vlag die gebruikt wordt is de Nederlandse driekleur zonder wimpel. Op 4 mei blijft de vlag halfstok hangen na de twee minuten stilte en wordt niet in top gehesen. Klik hier voor meer informatie.
Het Monument van de Vrede op De Greente verbeeld het gevoel om vrij te zijn dat voor een ieder van essentieel belang is; vrijheid maak je met elkaar. De druppel staat voor het water dat land werd, de polder waar we wonen. De vogels met hun kop omhoog, vliegen de vrijheid in. Klik hier voor meer informatie over het monument.
Het 4 mei Comité Swifterbant is een commissie van de Algemene Vereniging voor Dorpsbelangen Swifterbant. Deze commissie organiseert jaarlijks de 4 mei herdenking in Swifterbant volgens de richtlijnen van het Nationaal Comité 4 en 5 mei. De leden van de commissie zijn Francisca Wubben, Karin Hofstede en Marcia Stienezen.

Indien u vragen heeft kunt u contact opnemen via email: [email protected]