4 Mei Herdenking
“Tijdens de Nationale Herdenking herdenken wij allen – burgers en militairen – die in het Koninkrijk der Nederlanden of waar ook ter wereld zijn omgekomen of vermoord; zowel tijdens de Tweede Wereldoorlog en de koloniale oorlog in Indonesië, als in oorlogssituaties en bij vredesoperaties daarna.”

We herdenken met twee minuten stilte.

______________________________________________________________

Jaarlijks wordt in Swifterbant op 4 mei een herdenking gehouden.

Sinds 2021 wordt op de laatste donderdag voor de meivakantie een herdenking gehouden door de leerlingen van groep 7 van de Swifterbantse basisscholen.

25-04-2024              13.15-14.00
Herdenking groep 7
04-05-2024     
Nationale herdenking

Het programma van de herdenking op 4 mei wordt hier later bekend gemaakt.

In het archief vindt u een verslag van de herdenkingen vanaf 2021.

______________________________________________________________

Op de Greente wordt er bij bijzondere gelegenheden gevlagd. Zie de onderstaande lijst voor meer informatie.

Wanneer?Wat?Waarom?
Laatste donderdag voor mei vakantieHerdenking door de leerlingen van groep 7 van de 3 Swifterbantse basisscholenOm te leren hoe waardevol het is om te blijven herdenken.
27 april
(Indien een zondag dan de vrijdag ervoor bij de koningsspelen)
KoningsdagVerjaardag van de koning.
4 meiNationale Doden HerdenkingTijdens de Nationale Herdenking herdenkt Nederland allen – burgers en militairen – die in het Koninkrijk der Nederlanden of waar ook ter wereld zijn omgekomen of vermoord: zowel tijdens de Tweede Wereldoorlog en de koloniale oorlog in Indonesië, als in oorlogssituaties en bij vredesoperaties daarna.
5 meiBevrijdingsdagOp 5 mei vieren we de bevrijding van Nederland in 1945 en dat we sindsdien in vrijheid leven. Ook staan we die dag stil bij de waarde van vrijheid, democratie en mensenrechten.
Laatste zaterdag juniVeteranendagDe Nederlandse Veteranendag is een eerbetoon aan Nederlandse veteranen. Op deze dag staat Nederland stil bij de inzet van de Nederlandse militairen in het verleden. Maar ook bij vredesoperaties die nu in verschillende delen van de wereld plaatsvinden.
1 juliKeti KotiOp 1 juli wordt tijdens Keti Koti de afschaffing van de slavernij gevierd en herdacht.
15 augustusNationale herdenkingOp 15 augustus herdenkt Nederland de slachtoffers van de Japanse bezetting van het voormalig Nederlands-Indië en het einde van de Tweede Wereldoorlog in dat gebied. Op deze dag in 1945 kwam met de Japanse overgave (capitulatie) definitief een einde aan de Tweede Wereldoorlog voor Nederland.
15 decemberKoninkrijksdagOp deze dag verkrijgen nieuwe Nederlanders hun staatsburgerschap tijdens de naturalisatieceremonie.